Welkom op onze site WebSteeTalens

Websteetalens.nl
 

28 November 2020 Groningen naar Zuidlaren

We gaan vandaag van Grongen naar Zuidlaren, ik dacht altijd wat zal dit een saaie wandeling worden, langs het kanaal naar Haren. Wij rijden altijd over de A28 naar Groningen terug en dan waren mijn gedachten altijd je zult het Pieterpad daar maar langs moeten lopen.....

Maar ik moet die woorden allemaal terug nemen want we hebben een mooi stukje gelopen van af het station naar Haren het is gewoon onbeschrijfelijk mooie tocht. 


Ik zal ons verhaal nu gaan vertellen wat we allemaal gezien hebben. Bij de eerste foto kun je niet onderuit als uit de bus stapt... We gaan van station we linksaf richting de Emmabrug daar gaan we over, dan komen we rechts onder het viaduct over de brug gaan we linksaf langs het water onder de A7 door verder langs de wijk Corpus den Hoorn en het Hoornse Meer.
Bij de oude sluis houden we links aan, daar krijgen we eerst parel te zien, wat een mooie vrachtschip.Van af nu lopen we Groningen uit over een smalle weg langs het Hoornse Diep aan de rechter kant en aan de linkerkant het Hoornse Meer en Paterswoldse Meer.                   

We lopen nu door tussen het water wat wij heel leuk vindt en dan komen we bij Nijveensterkolk-Schutsluis aan, deze sluis verbind de Hoornse Diep met het Paterswoldse Meer met elkaar. Bij de sluis staat ook een mooie poldermolen De Helper uit 1863 Die is verplaatst in 1971 omdat de A28 daar langs moest komen, en kreeg deze plek waar hij nu staat.
Na deze doorgang krijgen we toch wel zin in een kopje koffie en wat lekkers, maar ja alles is dicht onderweg, dus dan maar weer onze thermosfles die we weer mee hebben...


Geen bankje dan maar even een alternatief. 
Het blijft leuk om hier te wandelen wij zijn nog onder indruk....                                         We zijn een paar km onder weg zo als je ziet.

 


Wij zijn nu een paar km onder weg zo als ik al zei we zijn Haren nu gepasseerd, we hebben helaas geen foto's gemaakt. Na een rust pauze op een mooi bankje in luwte hebben we ons brood, warm kop thee, ei een banaan op en we kunnen er weer tegen aan en lopen nu richting Glimmen.


Daar kwamen we dit mooie huis tegen die wij heel mooi vonden.

 


Nu gaan we richting de Appelberg.

Daar kwamen we over ijzeren vakwerkbrug bij Onnen uit 1920 die ons leid over het rangeeremplacement, gaaf stukje vakwerk al die klinknagels.


De appelberg is een voormalig militair oefenterrein met bos, stuifduinen en veenplassen. Daar zijn in de tweede Wereldoorlog 34 verzetstrijders gefusilleerd, daarvan zijn zestien lichamen nooit weer terug gevonden. Helaas hebben we het monument niet gevonden staat ook niet goed aangegeven waar het is helaas.

We lopen onze route verder richting Zuidlaren door het Noordlaarder Bos. Daar komen we langs het eerste Hunebed van Groningen en ook de enigste hunebed Groningen (Hunebed 't Heiveen) met codenaam G1.Als we verder lopen richting Zuidlaren komen we eerst door Midlaren wat toch een mooi stukje noord Drenthe vanaf daar lopen we via de schutweg verder en daar komen we twee hunne beden D1 en D2 tegen wat een mooi plaatje, mooi verscholen achter een heel mooi oud Drents huisje. We vervolgen ons pad via een zandpad naar Zuidlaren daar komen we Zuidlaren aan de noord kant binnen, lopen via de kerk naar de brink en daar komen voor ons oude tijden weer boven. zo als de Gouden Leeuw (Discotheek) en niet te vergeten de klok daar voor(als je mekaar kwijt was dan ging je naar de klok toe en daar wachten je op elkaar)Als je naar de Gouden Leeuw ging of naar de oer oude Zuidladermarkt