Welkom op onze site WebSteeTalens

Websteetalens.nl
 

25 December 2020 Rolde naar Schoonloo.

Vandaag eerste kerstdag gaan we weer lopen helaas door corona zien we geen familie dit jaar. We hebben met ze beiden er overgehad dat we wel gewoon gaan wandelen, en dat we wel met het openbaar vervoer gaan. Dus we waren die morgen al om  9,45 uur in Schoonloo wachten op de 8 persoons bus, maar toch daar kwam een grote bus voor ons tweeën. Op na de begin punt in Rolde.Vanaf de voor kant van de kerk gaan we de Kerkbrink op om achter de kerk te komen en daar gaan we rechtsaf richting de hunebedden.Daar komen we twee hunebedden tegen de D17 en de D18. Vanaf dit punt begint onze wandelroute na Schoonloo.


We lopen nu de oude spoorlijn op van Assen na Stadskanaal, het spoorlijn ken ik nog van mijn jeugd. Ik ben in Eext geboren en toen we naar Beilen verhuisden gingen we vaak weer terug na Eext met de bus om op bezoek te gaan bij Opa en Oma Talens en de rest van de famille. We liepen dan altijd van Eexterhalte na Eext toe en dan moesten we vaak in de begin tijd nog wachten voor de goederentrein. 


Maar we beginnen aan onze route over de oude spoorlijn na een paar honderdmeter verder gaan we een kruising over waar we aan ons linkerhand een schilderij zien, Dit landschap wordt ons aan geboden: door Agrarisch Drenthe. 


We passeren hier het Rolder Diep een boven loop van het Drentsche Aa. Aan weerszijden van de beek lagen "Koelanden" zeer drassige natte hooilanden. Soms staan er houtwallen als scheidingen, waar het iets hoger, droger is.


We lopen verder richting Anderen daar komen wij op een klinkerweg en daar gaan we rechtsaf, maar er moet een koffie moment komen, we waren maar een bankje onder weg tegen gekomen en die stond in de schaduw, dus maar over geslaan. Maar een weg afsluitpaal brengt uitkomst, onze afvalzak bied weer uitkomst we zitten weer droog vanaf de grond. een kopwarme koffie met een stuk banketstaaf en we zijn weer tevreden en genieten. We zitten rustig op onze paal komt er een mountainbiker langs en stopt en vraagt lopen jullie de Pieterpad, ja zeggen we. Zijn vrouw loopt hem ook met een vriendin, hij brengt hun altijd weg en dan fiets hij het stuk weer terug na huis.  We gaan onze weg weer verder richting het viaduct, op de splitsing gaan we linksaf. Ik mopper al al dat lawaai van de auto's op de N33 zeg nog (Rutten zei blijf zo veel mogelijk thuis) en wat doen ze heel veel verplaatsing plegen, wij doen ook mee hoor. Wij gaan na de viaduct rechtsaf langs de N33 met veel lawaai en veel camera's gaan we ende asfaltweg een zandweg of een hele modderig zand weg op met veel water op ons pad, maar dat deert ons niet we lopen van af het lawaai van de N33 en dat is wel beter. Ik zeg nog tegen Jannie wat een leuk stuk natuur hier ben hier nog 8 km vandaan geboren ((in Eext) en nog nooit hier geweest.

En dan komen we in een mooi stukje Drente ik sta versteld ervan, het Voorde Andersche Diep wat een parel schitterend, over de brug kom je langs een bankje, daar hebben we even genoten van ons middag lunch en kop warme thee en koffie wat is het toch genieten in corona tijd.

Verlaten onze rustige bankje en lopen over mooie kronkel paden verder na de Boswachterij van Gieten, vanaf dat moment gaan we over zandpaden verder met onze wandeling richting Schoonloo. 
We steken de weg over van Rolde na Borger en dan komen we langs een stukje heide aan onze linkerhand en het is een klein smal paatje weer achter elkaar lopen, soms moet je wijdt beens lopen anders moetje door de blubber en water heen lopen is dit toch wat makkelijker we komen weer een bankje tegen even een kop warme thee is toch wel even lekker.Vervolgen onze roodwitte vlaken of pijlen dan de  open vlakte van het ruilverkavelingsgebied van Schoonloo, onderweg komen we weer een bankje tegen nee geen koffie of wame thee voor ons maar er staat op hoeveel km we hebben gelopen vanaf Pieterburen even foto maken en weer verder.


Schoonloo komt in zicht paar honderd meter gaan we rechtsaf fietspad op en we volgen onze weg door het strubbenbos na Schoonloo ons eind punt.