Welkom op onze site WebSteeTalens

Websteetalens.nl
 

13 November 2020 Winsum naar Groningen


We hadden in gedachten om de drie kwartier te gaan pauzeren toen we gingen wandelen, maar doe nooit zo uitspraak want het weer kan zo roet in het eten gooien....


We zijn dus gestart in het centrum van Winsum (het allermooiste dorp van Nederland) bij Herberg De Gouden Karper.


Vanaf daar gaan we rechtsaf richting de Brug, voor de brug gaan we linksaf langs het water, wat is Winsum toch mooi.

Buiten Winsum begint het al goed om op onverharde paden te lopen op de Gruninger klaai en dan uit glijden. maar het was wel een heel mooi stukje om te lopen.

 

Bij aankomst bij de asfaltweg gaan we rechts af en dan lopen we verder langs weg op zoek na huisnummer tien. Bij aankomst bij huisnummer tien gaan we rechts het fietspad op volgens het boekje. Maar doe dat niet geniet eerst van het plaatsje Garnwerd wat een mooi oud Grongeings plaatsje is.


Bij de laatste foto wilden we koffie to co met appelgebak met slagroom doen maar helaas we waren te vroeg ze waren nog dicht.


We gaan onze weg maar weer vervolgen, nog geen koffie gehad dan moeten we maar een bankje afwachten.

We gaan voor huis nummer 10 maar rechtsaf het fietspad waar we weer veel Gruninger klaai tegen komen. Een paar km verder gaan we rechtsaf een doodlopende weg op wat overgaat in fietspad.

Daar komen wij bij een Wetsingerzijl daar komen we aan onze linkerhand de oude sluis in de Sauwerdermaar tegen.Direct na de oude sluis komt ons koffie moment een bankje waar we naar snakten. 

We hebben ons even goed verwent met een kopkoffie en broodje. Zo wij kunnen er weer tegen aan, wij vervolgen onze tocht naar Groningen, daar komen we naar een paar honderd meter weer een brug met schutsluis tegen het Wetsingersluis. 


Vlak na de brug kwamen we een heel bijzonder bord tegen wat ik wel leuk vindt.


Zo vervolgen wij onze weg en dan zie je toch wel veel leuke dingen, waar je even foto van neemt bij een oprit na een boerderij zie ik dit op een pilaar staan.


Na deze boerderij komen wij aan in het gehucht Oostum wat staat daar toch ook een mooi Groningse boerderij aan je linker kant in de herfst kleuren schitterend.


Maar aan de rechterhand zie je toch een parel van een kerk.......op een wierde wat een plaatje.

Veel Pieterpad lopers hebben hier even noodstop gehad.....

 


 


We verlaten het mooie Oostrum en vervolgen ons pad richting Groningen, bij een boerderij aan de linkerhand vervolgen wij ons pad via de Dodelaan richting Wierumerschouw waar je normaal linksaf de brug over gaat (het Reitdiep), houd je nu rechtsaan loop je langs het Rietdiep tot aan het Van Starkenborgkanaal daar ga je rechtsaf langs het kanaal naar de volgende brug. Daar ga je linksaf de brug over en direct weer linksaf het kanaal richting Groningen. 

Jammer genoeg hebben we hier geen foto's gemaakt om dat we allen maar regen hadden.


Dit is een link uit het dag blad van het noorden over de brug dat hij niet weer komt over het Van Starkenborgkanaal.

https://rtvn.gr/


Dit is een link uit het dag blad van het noorden over de nieuwe brug.

https://rtvn.gr/R5Cw Na een paar km langs Van Starkenborgkanaal gelopen gaan we richting Groningen daar krijgen we aan de linker hand de resten van de oude brug en daar gaan wij rechts af de Paddepoelsterweg op richting het centrum van Groningen onder de tunneltje door en dan gaan voor ons de ogen open zo kenden we Groningen niet, met haar mooie plantsoenen waar we nog nooit geweest zijn.


Zo kwamen we door Nooderplatsoen 


Paar aangezichten van Groningen Ja ik moest even met de Martinitoren op de foto dacht Jannie maar mis het is de de Aa-kerk.

Maar het is haar gelukt ik en de Martinitoren, nu kan ik zeggen dat ik wel in Groningen geweest ben.


Zo kwamen we langs het Groninger Museum waar op dit moment een tentoonstelling is over The Rolling Stones.Wij zijn bij het eindpunt aan gekomen bij station van Groningen bij het peerd van ome Loeks, hier gaan we weer per trein na Winsum waar we gestart zijn. wij hebben heel erg genoten van de provincie Groningen wij wisten niet dat het zo mooi is....